Ο Δημήτριος Λυκ. Κολλίντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από το 2004 κατοικεί στα Χανιά. Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.
Σπουδές στην Βυζαντινή Μουσική
2000-2003: Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στο Σύλλογο προς Διάδοση της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνα Καρρά.
2004-2009: Συνέχισε τις σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης» με δάσκαλο τον καθηγητή μουσικής και καλλιτεχνικό διευθυντή του ωδείου, Ιωάννη Καστρινάκη.
2007: Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί.
2009: Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί.
Πανεπιστημιακές σπουδές
2015: Πτυχιούχος Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης στο «Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής» με βαθμό 9,29 «Άριστα» και πρώτος στην βαθμολογική κατάταξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, λαμβάνοντας έπαινο.
2015-2018: Εισαγωγή, έπειτα από εξετάσεις, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην «Βυζαντινή Μουσικολογία – Υμνολογία» με επιβλέποντα καθηγητή τον πρωτ. Σπυρίδωνα Στ. Αντωνίου. Ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών με βαθμό 10 «Άριστα»
2019 – : Υπ. Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με επιβλέποντα καθηγητή τον Εμμανουήλ Στ. Γιαννόπουλο.
Συστατικές επιστολές
Η έως τώρα πορεία του Δημητρίου Κολλίντζα εκτιμάται ιδιαιτέρως από έγκριτους και καταξιωμένους μουσικολόγους και καθηγητές, όπως ο Εμμ. Γιαννόπουλος και η Μαρία Αλεξάνδρου.
Άλλες μουσικές σπουδές – σεμινάρια (Ευρωπαϊκή Μουσική – Παραδοσιακή Μουσική)
2000-2004: Έχει κάνει σπουδές στην κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας
2006-2011: Μαθήματα και σεμινάρια στο κανονάκι και στα μακάμια με Ross Daly, Μανώλη Κανακάκη, Goksel Baktagir, Halil Karaduman
2011-2015: Θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής έως το επίπεδο Αρμονίας
2011-2015: Παρακολούθηση μαθημάτων Λόγιας Μουσικής και ανάλυσης μακαμιών στην Π.Α.Ε.Α.Κ.
2018-2019: Παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση του μαθήματος Λόγιας Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα κα σεμινάρια με αντικείμενα την Βυζαντινή Μουσική, την ηχοληψία, την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων, διάφορες εθνικές και σύγχρονες μουσικές, κ.ά.
Λοιπές γνώσεις – Σπουδές
1995: Αγγλικά (First Certificate in English, Cambridge)
1996: Γερμανικά (Zentrale Millelstufenprüfung)
1998: Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ι.Ε.Κ.) ειδικότητα Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου
2021: Πιστοποίηση Χειρισμού Η/Υ
2020-2021: 9μηνη Επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και Αποκατάσταση στο Κέντρο Επιμόρφωσης και δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
2021-: Παρακολουθεί, έπειτα από διαδικασία επιλογής, το Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών Πιστοποίησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Μέσων του Ιονίου Πανεπιστημίου, διάρκειας 4 εξαμήνων.
Συνεργασίες-επαγγελματική/καλλιτεχνική πορεία
Επαγγελματική σταδιοδρομία στην Εκπαίδευση
2007- σήμερα: Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ωδείο Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης»
2008 – σήμερα: Καθηγητής στο κανονάκι στο Ωδείο Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης»
2014 – σήμερα: Υπεύθυνος διδασκαλίας στις χορωδίες (ενηλίκων, νέων και βυζαντινής μουσικής) καθώς και στην ορχήστρα της ενορίας Μουρνιών Χανίων, όπου παραδίδει και μαθήματα πρακτικής ψαλτικής
2015 – σήμερα: Υπεύθυνος για τη λόγια ορχήστρα παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής του Ωδείου Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης»
2021 – σήμερα: Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακής Μουσικής στις δημοτικές κοινότητες Πλατανιά και Ταυρωνίτη, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά Χανίων και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.
2021 – σήμερα: Εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.
Από το 2007 έχει ψάλλει σε διάφορους ναούς των Χανίων, ενώ από το 2015 είναι πρωτοψάλτης στην ενορία Ζωοδόχου Πηγής Μουρνιών Χανίων. Σε αυτά τα έξι έτη, στην Ενορία Μουρνιών δημιούργησε τμήμα πρακτικής Ψαλτικής και τρεις χορωδίες, με συνολικό αριθμό χορωδών άνω των εκατό μελών!
Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα
2021 - : Εξωτερικός Συνεργάτης – Ερευνητής του Τομέα Θεατρικών Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο έργο «Μουσικολογική έρευνα – τεκμηρίωση έργων βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής στο αρχείο Γιώργου Αμαργιανάκη» (Έργο «Τεκμηρίωση οπτικοακουστικού αρχείου – συγγραφή κειμένων» με κωδικό Κ.Α. 10466 και επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Εμμανουήλ Σειραγάκη)
2021- : Κύριος Ερευνητής – Συνεργάτης του Τομέα Θεατρικών Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο έργο «Εργασίες συντήρησης, διάσωσης, τεκμηρίωσης του αρχείου ριζίτικου τραγουδιού Ιωάννη Μάντακα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης».
Καλλιτεχνική πορεία
Ως οργανοπαίκτης στο κανονάκι, αλλά και σολίστ, είναι σταθερό μέλος
- της παραδοσιακής ορχήστρας του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης»
- μουσικός συνεργάτης της χορωδίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου
- του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνης
- του Συλλόγου Μικρασιατών νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
- του Μουσικού Συνόλου Χανίων
- του γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου
- Παράλληλα είναι μέλος παραδοσιακών και έντεχνων μουσικών σχημάτων με εμφανίσεις σε όλη την Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχοντας συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες της Κρήτης και εκτός (Βασίλης Λέκκας, Στέλιος Καρύδας, Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Μελαμπιανάκης, Άκης Πιτσάνης, Μαρία Μανουσάκη κ.α.)
2004 – σήμερα: Βασικό μέλος του Βυζαντινού Χορού Χανίων
2017 – σήμερα: Συνιδρυτής της ομάδας «Παραμυθοτραγουδιστάδες», που παρουσιάζει παραστάσεις με θέατρο σκιών, αφηγήσεις παραμυθιών και ζωντανή παραδοσιακή μουσική
2017 – σήμερα: Συνιδρυτής της μουσικής ομάδας «Αντίφωνο», που παρουσιάζει Λόγια μουσική της Πόλης και παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου.
Συμμετοχές σε CD
Έχει συμμετάσχει σε CD βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής με το Βυζατινό Χορό Χανίων και με την παραδοσιακή χορωδία του Ωδείου Χανίων «Ιωάννης Μανιουδάκης»:
2011 – «Ανθολόγιο Εκκλησιαστικών Ύμνων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής», Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου
2012 – «Το Κύριον υμνείτε - Αγιοτριαδίτικες μελωδίες» από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων
2013 – «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτού» από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλαθά
2017 – «Χαιρετισμοί εις τον Άγιον Νεκτάριον» από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Σούδας Χανίων
Αρθογραφία – Συγγράματα – Εισηγήσεις σε συνέδρια
2015: Πτυχιακή εργασία: Πρωτότυπη εργασία με θέμα τη ζωή και το έργο (δημοσιευμένο και ανέκδοτο) του Νικολάου Δασκαλάκη, Πρωτοψάλτη Χανίων. Πτυχιακή εργασία, επιβλ. καθ. Δρ. Αντώνιος Μποτονάκης, Π.Α.Ε.Α.Κ., Ηράκλειο 2015.
2018: Μεταπτυχιακή εργασία: «Η εορτή της Ινδίκτου στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή μελοποία» Μεταπτυχιακή εργασία, αναρτημένη στο site του Ιδρυματικού Καταθετήριου Επιστημονικών Εργασιών του Α.Π.Θ. – 2018
2019 - : Εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με επιβλέποντα καθηγητή τον Εμμανουήλ Στ. Γιαννόπουλο. Θέμα της εργασίας είναι «Η διαχρονική συμβολή της νήσου Χίου στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ψαλτικής τέχνης.
Υπό έκδοση: Ανέκδοτο μελοποιητικό έργο του Νικολάου Δασκαλάκη, (1897-1988) οφικιάλιου Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Εισηγήσεις σε συνέδρια
- «Φίλιππος Τζαγαρόλος, ένας άγνωστος μελοποιός του μαθηματαρίου», εισήγηση στο 2ο Ιεροψαλτικό Συνέδριο Κρήτης, Χανιά, Δεκέμβριος 2016. Πρακτικά συνεδρίου: περιοδικό Απόστολος Τίτος, περίοδος Γ΄, τεύχος 37, Σεπτέμβριος 2018, σς. 279-290.
- «Άγνωστα μουσικά χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Πάτμου – Δυο δοξολογίες του Παρθενίου του Μηλαίου στη νέα μέθοδο». Εισήγηση στο 3ο Ιεροψαλτικό Συνέδριο Κρήτης, Ρέθυμνο, Φεβρουάριος 2020. Επιστημονική περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Νέα Χριστιανική Κρήτη, περίοδος Γ΄, τεύχος 39, Ρέθυμνο 2021, σσ. 493-519.
- «Χιώτικο ψαλτικό ύφος – Εξηγήσεις και πρωτότυπες μελοποιήσεις: Η περίπτωση των Ανοιξανταρίων». Εισήγηση στο 4ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ιεροψαλτικό Συνέδριο του Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Βόλος 7-9 Φεβρουαρίου 2021.
Άρθρα
- «Νικόλαος Δασκαλάκης (1897-1988) οφικιάλιος Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως», άρθρο στο ετήσιο περιοδικό Εν Χανίοις, Χανιά 2015, σσ. 211-224.
-«Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής της πτωχής ή των μοναζουσών. Η εν πολλοίς άγνωστη μονή εντός του χωριού των Μουρνιών», άρθρο στο ετήσιο περιοδικό Εν Χανίοις, Χανιά του 2020, σσ. 313-324.
-«Προβληματισμοί ως προς την αντιστοίχιση ήχων – μακαμιών με αφορμή την δοξολογία ατζέμ ασιράν του Παρθενίου Μυλαίου στη Νέα Μέθοδο», άρθρο στο υπό έκδοση τεύχος του μουσικολογικού περιοδικού Πολυφωνία.
-«Περιπτώσεις πατριωτικών ασμάτων των Ελλήνων, καταγεγραμμένα στην βυζαντινή σημειογραφία, στην έντυπη και χειρόγραφη παράδοση του ΙΘ΄ αιώνα, άρθρο στο υπό έκδοση 15ο τόμο του ετήσιου περιοδικού Εν Χανίοις, Χανιά 2021.
Ομιλίες
2015: Σχολιασμός και ανάλυση Χριστουγεννιάτικων Ύμνων σε εκδηλώσεις στους Ιερούς Ναούς Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Φρε (20/12/2015) και Ζωοδόχου Πηγής Μουρνιών (13/12/2015). Οργάνωση εκδηλώσεων: Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Συνδέσμου Ιεροψαλτών Νομού Χανίων «Γεώργιος ο Κρής» και οι οικείες Ενορίες.
2016: Οργάνωση, συμμετοχή και συντονισμό ημερίδας στα πλαίσια εορτασμών της πανηγύρεως του πολιούχου της ενορίας Μουρνιών, Άγιο Ελευθέριο, στις 10/12/2016 περί Θεολογίας, Τέχνης και Συντήρησης της Αγιογραφίας.
2021: «Πατριωτικά άσματα σε μουσικά χειρόγραφα της ελληνικής προεπαναστατικής περιόδου», ομιλία στα πλαίσια της Εαρινής μουσικής τηλεπαρουσίασης των σπουδαστών της Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης», 8 Μαΐου 2021.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Βυζαντινή Μουσικολογία
Ιστορική Μουσικολογία
Χειρόγραφη και έντυπη μουσική παράδοση της Ψαλτικής Τέχνης
Τούρκικα μακάμια / Βυζαντινοί Ήχοι
Ενθομουσικολογία
Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική
Τεκμηρίωση σημαντικών αρχείων παραδοσιακής μουσικής