Μουσικοθεραπεία

Από τη νέα χρονιά, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων θα λειτουργήσει τομέας Μουσικοθεραπείας, όπου θα πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας, από την πιστοποιημένη μουσικοθεραπεύτρια Έλσα Στουρνάρα ΜΑ, ΜSc.

Τί είναι η Μουσικοθεραπεία;
Η Μουσικοθεραπεία αποτελεί πλέον ένα διεθνώς καθιερωμένο επάγγελμα υγείας. Αφορά στη χρήση της μουσικής για την επίτευξη μη μουσικών στόχων, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, και στη διάρκεια των συνεδριών της χρησιμοποιούνται παρεμβάσεις, είτε ενεργητικές (παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, σύνθεση κ.α.) είτε δεκτικές (ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής, υποβοηθούμενη χαλάρωση κ.α.). Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μορφές τέχνης (ζωγραφική, χορός κ.α.). Η Μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται παγκοσμίως σε νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, θεραπευτικά ιδρύματα, στην πρώιμη παρέμβαση, σε κέντρα απεξάρτησης κ.α. Ο μουσικοθεραπευτής δεσμεύεται από το θεραπευτικό απόρρητο.

Σε ποιους απευθύνεται;
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες) καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ψυχικής και σωματικής υγείας όπως: αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΦ κ.α.) / αναπτυξιακά σύνδρομα, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές (αγχώδεις διαταραχές, στρες, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.α.), άνοια, εγκυμοσύνη, πρόωρα νεογνά, διαχείριση σωματικού πόνου, πένθος, σωματικές/νοητικές αναπηρία, κατάχρηση ουσιών, αιτήματα προσωπικής ανάπτυξης κ.λπ. Δεν απαιτείται η γνώση μουσικού οργάνου για τη συμμετοχή σε συνεδρίες μουσικοθεραπείας.

Πως δουλεύουμε στη μουσικοθεραπεία;
Η θεραπευτική διάσταση της μουσικής όπως και η χρήση της στη θεραπεία της ψυχής αλλά και των σωματικών συμπτωμάτων είναι γνωστή από τα αρχαιά χρονιά. Πλέον, αποδεικνύεται και επιστημονικά, ότι η μουσική μπορεί να επιδράσει με πολύ άμεσο τρόπο στον κατευνασμό του σωματικού και ψυχικού πόνου, στην έκφραση του συναισθήματος και τη διαχείριση αυτού και να προκαλέσει το βίωμα "μουσικών εμπειριών", οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη λύση εσωτερικών συγκρουσιακών καταστάσεων και να οδηγήσουν στην επαφή με τον "αληθινό εαυτό" μας. Η χρήση της λοιπόν, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο, με το οποίο επιτυγχάνεται η ανάδυση και επίγνωση πτυχών του ασυνείδητου, γεγονός που προκαλεί την ανακούφιση από ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις που ταλαιπωρούν το άτομο και μπορεί να εκδηλώνονται μέσα από ψυχικά και/ή σωματικά συμπτώματα. Επιπλέον, στη μουσικοθεραπεία δημιουργούμε μια νέα γλώσσα επικοινωνίας, έναν μη λεκτικό κώδικα, μέσα από τον οποίο δίνεται χώρος για να υπάρξουν και να επεξεργαστούν όλα αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν με λογία, λόγω -εγγενούς ή μη- αδυναμίας του ατόμου.

H χρήση της μουσικής για την επίτευξη μη μουσικών στόχων, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης

Η Μουσικοθεραπεία στο Βενιζέλειο Ωδείο: Συγκεκριμένα, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, μπορούν να απευθύνονται και να εντάσσονται στο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας (κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη μουσικοθεραπεύτρια): παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές και/ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες όπως αυτές που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
- ΔΑΔ (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή) και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές
- Νοητικές αναπηρίες
- ΔΕΠ(Υ)
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Αγχώδεις Διαταραχές
- Συναισθηματικές δυσκολίες

Οι συνεδρίες θα είναι ατομικές ή ομαδικές ανάλογα την περίπτωση και τους θεραπευτικούς μας στόχους. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ομάδες μουσικοθεραπείας ενήλικων ή και εφήβων, που θα δουλέψουν με τη χρήση της μεθόδου αναλυτικής μουσικοθεραπείας «Αναλυτικό Μουσικόδραμα", μέθοδος που εισήχθη από την Ιατρό και Μουσικοθεραπεύτρια Ξ. Ντακοβάνου. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη των συνεδριών θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το ωδείο και την υπεύθυνη Μουσικοθεραπεύτρια.

Παραπομπές:
https://sites.google.com/view/musictherapy-gr
https://www.musictherapy.org

TOP