Λαϊκή-Παραδοσιακή
Μουσική

Γενικότερα, η λαϊκή ελληνική μουσική είναι το είδος μουσικής που προσαρμόζεται στο ύφος της ελληνική λαϊκής αστικής μουσικής. Στη σημερινή εποχή η λαϊκή μουσική εξελίχθηκε από το δημοτικό και το ρεμπέτικο μετουσιώθηκε σε λαϊκό τραγούδι, ενώ ενισχύθηκε με νέα πιο μοντέρνα μουσικά όργανα, όπως το τύμπανο, το αρμόνιο. Ειδικότερα, το λαϊκό αστικό τραγούδι διακρίνεται σε τρεις βασικές, κατηγορίες: το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το έντεχνο. Κύριος εκπρόσωπος του λαϊκού είναι ο Τσιτσάνης, ο οποίος θεωρείται ότι δημιούργησε μία γέφυρα ανάμεσα στο λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Γνωστοί άλλοι εκπρόσωποι της λαϊκής μουσικής, μεταξύ άλλων, είναι ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου, ο Ζαμπέτας και ο Καζαντζίδης.

Το τμήμα της λαϊκής μουσικής στο Βενιζέλειο Ωδείο έχει σαν σκοπό τη μελέτη αυτού του είδους μουσικής στην παραδοσιακή και σύγχρονη μορφή του. Πέρα από τη μελέτη στη μουσική αυτή, μελετάται και το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε από το παρελθόν μέχρι τις μέρες μας καθώς και η αισθητική της λαϊκής και της παραδοσιακής μουσικής. Μεγάλο μέρος της διάρκειας των σπουδών σας θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων σας, αλλά και στην ιστορία και στη μελέτη της λαϊκής μουσικής. Το υπόλοιπο του χρόνου σας περιλαμβάνει τη μελέτη της σκηνικής παρουσίας, με ατομικά μαθήματα και παράλληλα με ομαδικές ερευνητικές εργασίες.
Η Ελληνική Παραδοσιακή μουσική περιέχει όλα τα τραγούδια, τους σκοπούς και τους ρυθμούς των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Η δυσκολία στη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής έχει να κάνει με την προφορική της διάδοση, που την τροποποιεί διαρκώς. Το Βενιζέλειο Ωδείο προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την παραδοσιακή μουσική και προσφέρει διάφορα προγράμματα για κάθε ενδιαφερόμενο.
Η Λαϊκή και παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνει σπουδές στα παρακάτω όργανα: Μπουζούκι, Ούτι, Λαούτο, Τζουρά, Μπαγλαμά, Λαϊκή Κιθάρα, Κλαρίνο, Βιολί, Κρουστά, Κρητική Λύρα, Φωνητική, Μαντολίνο

Η παραδοσιακή μουσική είναι ένας πλούσιος και πολύχρωμος κόσμος, που αντανακλά την ιστορία, την κουλτούρα και την ψυχή των λαών

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Η λαϊκή - παραδοσιακή μουσική είναι ένας πλούσιος και πολύπλευρος τομέας της ελληνικής κουλτούρας. Για να μάθετε να παίζετε και να ερμηνεύετε αυτό το είδος μουσικής, θα πρέπει να αποκτήσετε κάποιες βασικές γνώσεις και δεξιότητες. Τα υποχρεωτικά μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε ως λαϊκοί μουσικοί είναι:

Θεωρία είναι η επιστήμη που έχει αντικείμενο την παρατήρηση και ταξινόμηση των φαινομένων που αποτελούν τη μουσική. Το περιεχόμενο της είναι η γραφική αναπαράσταση της μουσικής (πεντάγραμμο, φθογγόσημα, μουσικά σύμβολα), η οργάνωση των ήχων (ρυθμός, μέτρο, ρυθμική αγωγή, διαστήματα, συνηχήσεις) και η σωστή εφαρμογή τους, το τονικό μουσικό σύστημα (κλίμακες, διαστήματα, συγχορδίες). Στη θεωρία αποσαφηνίζεται και οργανώνεται το υλικό που κατέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία στα όργανα ή απ’ αλλού και εμπλουτίζεται, τόσο για τις ανάγκες που αφορούν το παίξιμο ενός οργάνου, όσο και από ευρύτερα μορφωτική άποψη.

Είναι η ανεπτυγμένη ικανότητα ανάγνωσης και αντίληψης διαφόρων ρυθμικομελωδικών μορφών, η γρήγορη προφορά των συλλαβών των φθόγγων και η ακριβής απόδοση του τραγουδιστικού τους ήχου συνοδευόμενη από ρυθμικές κινήσεις του χεριού. Διακρίνεται σε πρακτικό και θεωρητικό. Το πρακτικό μέρος γίνεται τραγουδώντας και υλοποιείται με ασκήσεις μουσικής ανάγνωσης. Αρχικά, η διδακτική προσέγγιση γίνεται ρυθμικά και ύστερα μελωδικά. Στη ρυθμική ανάγνωση η μαθητές απαγγέλουν αργά και με φυσικό τρόπο ομιλίας, τα ονόματα των φθόγγων, τηρώντας τις διάρκειες των φθογγοσήμων. Τότε τους δίδεται η ευκαιρία αλλά και ο χρόνος για να γνωρίσουν και να ξεκαθαρίσουν και τελικά να βιώσουν το ρυθμό χωρίς να υπεισέρχονται θέματα τεχνικής, δαχτυλοθεσίας, έκφρασης. Το θεωρητικό μέρος των ασκήσεων έχει σαν στόχο να βοηθήσει με βάση τις θεωρητικές γνώσεις, αυτά που κατ’ ανάγκη συνδέονται με τις διάφορες μελωδίες, είτε άμεσα, (σύμβολα, μουσική γραφή) είτε έμμεσα (αρμονία, ρυθμική συνοδεία). Πέρα από στοιχειώδη φωνητική καλλιέργεια, το Σολφέζ αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ταύτισης της οπτικής γραπτής εικόνας ενός ακροάσιμου πράγματος, με τη νοητική ηχητική παράσταση. Έτσι βλέποντας ο μαθητής μια μουσική σύνθεση να μπορεί να φανταστεί πως θα ακούγεται αν παιχτεί ή τραγουδηθεί. Επειδή η διδασκαλία μεθοδεύεται έτσι ώστε ο μαθητής να μαθαίνει και να ασκείται κάνοντας λιγότερα λάθη, να εθίζεται σε τεχνικές μελέτης και αυτοάσκησης, βελτιώνεται και η “Ανάγνωση εκ πρώτης όψης”. Δηλαδή η γρήγορη και ακριβής αποκωδικοποίηση μιας μουσικής σύνθεσης που ο μαθητής προσεγγίζει για πρώτη φορά. Πληροφοριακά αναφέρω ότι η Prima Vista εξατάζεται ως ξεχωριστό μάθημα στην Ανωτέρα Σχολή των οργάνων και ορισμένες φορές στο Σολφέζ.

Θα εμβαθύνετε στη μελέτη των δρόμων, που είναι τρόποι ή συστήματα που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν και να εκφράσουν μουσικές ιδέες στη λαϊκή παραδοσιακή μουσική. Θα μάθετε τη δομή, τη λειτουργία και τη χρήση των δρόμων σε διάφορους συνδυασμούς και πλαισίωση.

Στην παραδοσιακή μουσική, ο αυτοσχεδιασμός συνήθως βασίζεται σε καθορισμένους κανόνες, μοτίβα και κλίμακες που δίνουν ένα πλαίσιο για τη δημιουργική έκφραση. Με τον αυτοσχεδιασμό στην παραδοσιακή μουσική χωρίς προηγούμενη προετοιμασία ή συγγραφή, ο μουσικός αντλεί από τη μνήμη, τη φαντασία και την αλληλεπίδραση με τους συμπαίκτες του για να δώσει ζωή στη μουσική.

Στο μάθημα αυτό θα μάθετε για την Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τους διάφορους μουσικούς παράγοντες και είδη, τα όργανα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, καθώς και τους τρόπους μετάδοσης και διατήρησης της παράδοσης. Στόχος του μαθήματος είναι να σας εξοικειώσει με την πληθώρα και την ποικιλία των μουσικών εκφράσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα και να σας δώσει τα εργαλεία για να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε την αξία και την ομορφιά τους.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Στο μάθημα Λαϊκής - Παραδοσιακής Μουσικής θα μάθετε να παίζετε διάφορα μουσικά όργανα που ανήκουν στην ελληνική μουσική παράδοση. Θα εξοικειωθείτε με την ιστορία, την κατασκευή και την τεχνική των οργάνων, καθώς και με τους διάφορους ρυθμούς και συγχορδίες που χρησιμοποιούνται στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Τα μουσικά όργανα που θα διδαχθείτε είναι:

Στο Βενιζέλειο Ωδείο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν να παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως το ούτι, το λαούτο, το τζουρά, το μπαγλαμά, τη λαϊκή κιθάρα, το κλαρίνο, το βιολί, τα κρουστά, το μαντολίνο και την παραδοσιακή λύρα. Αυτά τα όργανα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς και εκφράζουν την πλούσια πολιτισμική ποικιλία της χώρας. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων και αφοσιωμένων καθηγητών, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στη θεωρία και την πράξη των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους και να συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις. Το Βενιζέλειο Ωδείο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στην παραδοσιακή μουσική, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών αντίστοιχο με αυτό των μουσικών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Η κρητική λύρα είναι ένα ξύλινο όργανο με τρεις χορδές που παίζονται με δοξάρι. Είναι το σύμβολο της κρητικής μουσικής κουλτούρας και έχει μεγάλη ποικιλία στυλ και ρυθμών. Οι τρεις μεγάλοι δάσκαλοι της λύρας, ο Κώστας Μουντάκης, ο Λεωνίδας Κλάδος και ο Θανάσης Σκορδαλός, δημιούργησαν τρία διαφορετικά είδη παιξίματος: το χανιώτικο, το ρεθυμνιώτικο και το λασιθιώτικο. Στο Βενιζέλειο Ωδείο, οι σπουδαστές μπορούν να μάθουν όλα τα είδη παιξίματος από εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους μουσικούς, αποκτώντας μια πλήρη γνώση του οργάνου και της παράδοσής του.

Το μπουζούκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα μουσικά όργανα της Ελλάδας. Έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή κουλτούρα και την τέχνη. Για να μάθετε να παίζετε μπουζούκι, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τη δομή και τη λειτουργία του οργάνου, καθώς και με τους βασικούς κανόνες της μουσικής θεωρίας. Θα πρέπει επίσης να ακούτε πολλά διάφορα κομμάτια για να αντλήσετε έμπνευση και να αναπτύξετε το δικό σας στυλ. Τέλος, θα πρέπει να εξασκηθείτε συχνά και να δοκιμάζετε νέες τεχνικές και ιδέες. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποδώσετε τη μοναδική χροιά και την ψυχή του μπουζουκιού.

TOP